案例欣赏–40㎡,桥屋:一种Loft公寓式住宅的再定义

2021.7.6
 
北京, 复式, 小户型, 现代风格, 阁楼

40㎡,桥屋:一种Loft公寓式住宅的再定义

  全球设计风向项目案例分享:  

沟通是建立人与人之间心灵的桥梁。

Communication is to build a bridge between people.

 

「桥屋」是一次对Loft公寓式住宅的重构,也是一次对共居者情感的重构。利用Loft的层高优势,在空间中架起“桥廊”,创造出开放性的共享空间,我们希望这个空间可以建立起两代人共居的情感纽带。

[Bridge House] is a reconstruction of loft apartment house, as well as the reconstruction of habitants’ emotion. By taking advantage of Loft’s story height, building a “bridge corridor” in the space to create an open and shared space, we hope this space can establish an emotional bond between two generations while they live together.

 

本案位于北京市昌平区住总万科天地,混凝土结构的商业Loft公寓,房屋处于整座塔楼的西北角,单层建筑面积40平米,高度为4.2米,室内空间拥有两扇大面积的玻璃采光,临窗处有混凝土地梁抬高。委托方是一对母女,女儿从事美术馆策展工作,对自己的家有着非同一般的要求与期待。

Located in Changping District, Zhuxinzhuang, Beijing, the project is a commercial Loft apartment with concrete structure. The house is located in the northwest corner of the whole tower building, with a single-storey construction area of 40 square meters and a height of 4.2 meters. The interior space of the house is installed with two large glass for natural lighting, and the concrete ground beam is built near the window to raise the ground. The clients are a mother and daughter. The daughter is engaged in the museum curation work, and has extraordinary requirements and expectations for her home.

 

为充分发挥Loft的层高优势,利用两面巨幅的采光口对应做出两个纵向贯通的垂拔挑空,置入“桥廊”形态,在赋予房屋奇特的结构形式的同时,弧线结构特性形成了一个又一个的聚合点。尽可能模糊上下两层的边界,让公共空间得以最大化利用和贯通。

In order to give full play to the advantages of Loft’ story height, two huge daylight openings are separately designed as two vertically connected parts and are imbedded into the shape of “bridge corridor”, which not only gives the house a unique structural form, but also helps the arc structural characteristics form many congruent points. We try to blur the boundary between the upper and lower levels as much as possible to maximize the utilization and connection of the public space.

 

一层主要解决起居空间的功能诉求,利用地台结构做成两个休息区,精确控制楼梯与层高关系,使人在其中游走的恰到好处。通过二层平台纵向垂拔贯通,大面积采光同时,三个层级相互观望,给人与人之间建立更多沟通的可能。

The first floor is mainly designed to meet functional demands of the living space. We design two rest areas by utilizing the platform structure to accurately control the relationship between the stairs and the story height, making the habitants cozy while walking there. Through the vertical connection in the platform on the second floor, and large area of natural lighting, the viewing in three levels provides possibility for people to establish more communication.

 

为了增加自然采光,厨房与小卧室之间设有采光口。整体地面使用的是微水泥,无缝隙的材料特性赋予空间更高整体性。

In order to increase the natural lighting, daylight openings are set between the kitchen and the small bedroom. Micro-cement is used in the whole ground. The seamless material endows the space with higher integrity.    

休息区的沙发具有强大收纳功能,结构、光影与机能自成一体。旁边隐藏了一个可以独立封闭的小卧室,这是沙发地台的延伸,也为业主母亲提供可以长期居住的睡眠空间。

The sofa in the rest area has a powerful storage function, forming an integration of structure, light, shadow, and function. Beside the sofa hides a small bedroom that can be closed independently. And the small bedroom is the extension of the sofa’s floor slab, as well as the sleeping space of the owner’s mother when she lives there for a long time.

   

房屋采光均为玻璃幕墙,用餐区这里是唯一设有开窗的地方,整个平台拥有非常好的视野,可以眺望到远方山色也可以纵观全屋,作为房间的景观节点拥有非常独特的聚合气质。

The whole house adopts glass curtain wall for natural lighting. The dining area is the only place installed with windows. The whole platform has a very good view, from which the habitants can overlook the distant mountain scenery and the whole house. And as the landscape node of the room, the whole platform has a very unique aggregation feature.

   

二层楼梯设置到原始柱体的后方,在空间扩张后也能给予人意外的路径与发现,这是通向二层桥廊的前奏。内部设置了储物间,让生活中难免产生的凌乱也可以有序收纳。

The staircase of second floor is set behind the original cylinder, which can provide habitants with unexpected paths and discoveries after the space expansion. And it is the prelude of the bridge corridor to the second floor. Inside the staircase designs a storage room, which makes it easy to orderly store daily sundries.    

“桥廊”形态的置入,既能使整体空间得以延展,也为二层居住创造很好的隐私路径,空间恰到好处的隔而不断,秩序感油然而生,宛若一座小型美术馆,这样的气质也与业主本身相契合。

The insertion of “bridge corridor” not only extends the whole space, but also creates a good privacy space for habitants in second floor. The partition wall is properly installed in the space, spontaneously forming a sense of order, making the whole house a small art gallery, and creating the feature in line with the owner’s temperament.

   

经过“桥廊”过渡到卧室,仅有14平米的卧室仍然包含了双分离式的独立卫生间和淋浴房,储物、梳妆、工作等功能应有尽有。地面选用实木地板,增加居住的温馨感。为了保障淋浴房的舒适度,将淋浴空间局部降低,整体色调与卧室地面相区分。而卧室中弧型的窗户使之与共享垂拔空间相连,彼此之间相互独立且关联。

“Bridge corridor” can be in transition to the bedroom. Though there is only 14 square meters in the bedroom, it is designed with a double separated private bathroom and shower room, providing the functions of storage, dressing, work and etc.

Habitants can enter into the bedroom through “bridge corridor”. Real wood floor is used in the ground, increasing habitants’ sense of warmth. To ensure the comfort of shower room, we lower the shower space locally, distinguish the integral tonal from that of the bedroom ground. The arc-shaped windows in the bedroom connect the shared vertical space, forming an independent and related relationship between themselves.

   

卫生间依旧遵循功能至上的原则,强大的收纳功能能藏住所有杂乱的物品,使空间可以长久保持“空无一物”,和谐统一的配色配合干净利落的线条,加上壁挂式马桶,狭小的空间使用起来没有丝毫局促感。

The design toilet still follows the principle of function supremacy. Powerful storage function can hide all disordered articles, making the space always “uncluttered and clear”. Harmonious and unified match color, clean and neat lines and wall-mounted toilet make habitants comfortable while using such a narrow space.

   

在整个项目中我们通过利用Loft的层高优势以及两面巨幅的采光口,引入“桥廊”形态,保证大面积采光的同时,赋予房屋奇特的结构形式与流动性。在具备功能性的基础之上,对空间解析重构,建立居住者的情感纽带,这是对Loft住宅的一次全新定义。

In the whole project, we introduce the form of “bridge corridor” by taking advantage of Loft’s storey height and designing two huge daylight openings to ensure the large area of natural lighting, and endow the house unique structural forms and fluidity meanwhile. On the basis of functionality, the space is analyzed and reconstructed to establish the emotional bond for habitants, which is a new definition of Loft house.

  ∇ 一层平面图 ∇ 二层平面图 ∇ 结构设计图

案列欣赏--95㎡,南京现代风格住宅-日暮里

---河南室内设计---

   

在线下单

点击这里给我发消息

在线咨询